Sembla que no té res a envejar la vida d’una salamandra o d’una planària, però no és així, hauríem de fer-ho.Aquests animals, tenen la capacitat de regenerar parts del cos que han perdut o se’ls han fet malbé, però en el cas dels vertebrats més complexos, com és el nostre cas, no posem aquesta capacitat. Conèixer els mecanismes que permeten la regeneració d’òrgans i teixits és un dels millors reptes de la investigació biomèdica en l’actualitat.
El tema escollit, doncs, sobre cèl·lules mare i regeneració, és molt vigent actualment a la nostra societat, ja que cada vegada trobem més malalties tractades amb cèl·lules mare, i vaig escollir-lo perquè trobo que és un tema interessant del que s’ha de parlar.
Fer un treball de recerca requereix dedicació, temps i ganes, per això més val que el tema que triïs sigui un tema que t’agradi. La motivació per fer aquest treball va sortir del fet de la realització d’un treball de recerca relacionat amb la medicina, i en algun que també hi pogués fer una part de pràctica en la que hi pogués intervenir, i el tema de la regeneració és un tema que crida molt l’atenció.
A la bibliografia consultada s’han trobat força referències al procés de regeneració cel·lular, però no s’ha trobat que relacioni aquest amb el que té lloc en organismes superiors, com serien els mamífers. Per això ens centrarem en aquesta possible relació.
En conseqüència, els objectius del treball són els següents:
- Valorar la importància del medi com a base per a la regeneració cel·lular. En aquest sentit, a més, identificar les condicions més adequades perquè un cultiu cel·lular en condicions de laboratori pugui presentar propietats regeneratives.
- Observar el procés de regeneració que es produeix en organismes invertebrats com les planàries. Analitzar, a més, si el fet de ser d’una determinada espècie afecta al grau i velocitat de regeneració d’aquest.
A partir dels objectius indicats anteriorment, les hipòtesis inicials són les següents:
- El medi on es troba les cèl·lules és bàsic tant pel creixement de les mateixes com pel grau i qualitat de la seva regeneració quan parlem de teixits. La seva composició, especialment en el tipus i concentració de proteïnes, determina aquest fet.
- En situació controlada (de laboratori), el grau de regeneració de les planàries està en relació amb l’espècie i les condicions del medi físic. D’altra banda, possibles canvis en les condicions ambientals pot no afavorir aquesta regeneració.
Donada la gran diversitat de la temàtica, aquest treball inclou continguts de diferents àrees com són:
- Medicina: amb la indicació de malalties i possibles avenços en el camp de la medicina regenerativa.
- Evolució (estructural): a mesura que augmenta la complexitat dels organismes es va perdent la capacitat de regeneració cel·lular.
- Bioquímica: explicació i importància de les proteïnes com a biomolècules estructurals i funcionals.
Finalment, pel que respecta a l’organització del treball, aquests es divideix en dos grans blocs:
- Bloc teòric: És la part teòrica del projecte. Es treballaran els aspectes més importants de la regeneració en diferents organismes segons el seu nivell de complexitat, la medicina regenerativa, les cèl·lules mare i la importància de les proteïnes.
- Bloc experimental: Aquest està dividit en dos apartats:
- El primer consisteix en veure la regeneració a nivell de cèl·lules i veure com afecta la regeneració tissular l’efecte de suplement proteic del medi. Per tal d’això, hem fet un scratch assay a la monocapa, per a veure com es regenera la part del forat, segons el medi que conté la mescla.
- El segon consisteix en veure la regeneració, ja no a nivell cel·lular com en l’anterior, sinó que a nivell més d’organismes. Tot i ser uns organismes petits, he observat el seu procés de regeneració des que es tallen fins a que es regenera i es desenvolupa un organisme nou.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada